Hyra ut lägenhet till turister

En allt mer växande trend i Europa, som gör rumsförmedlingar och internationella mäklare allt mindre oumbärliga, är att människor hyr ut sina boenden åt turister som gästar deras stad. Det är ett fenomen som funnits en längre tid ute på kontinenten, men som nu även börjar få fäste här i Sverige. I Stockholm finns till exempel numera drygt 1000 lägenheter som ägs av privatpersoner att välja bland när man ska boka sitt boende för sin semester i Sveriges huvudstad, förutom de cirka 18 000 hotellrummen som fanns sedan tidigare. Två möjliga förklaringar till den växande trenden är dels att inkomsterna från uthyrningen är skattefria, dels att förmedlingssidor och communityn på internet gör det lätt att nå ut till potentiella hyresgäster. Vissa av dessa sajter erbjuder dessutom identitetskontroll och säker betalning, för att den som hyr ut sin lägenhet ska kunna vara säker på att man inte inhyser en bedragare.building-500337_1280

Äger man en lägenhet i Stockholms innerstad kan man tjäna som mycket som 1000 kronor per dygn på denna affärsidé. En av de som tagit steget är Henric Larsson, som satte just 1000 kronor per dygn som pris på sin lägenhet vid Tegnérlunden. Med det priset blev han snabbt fullbokad, så han höjde priset till 1200 kronor. Den prishöjningen resulterade inte i några tecken på minskat intresse från turisternas sida. Han hyr ut lägenheten på helgerna när han inte är hemma och medan han själv är borta på semester, och får på det sättet ett extra inskott till kassan.

Något som man bör tänka på innan man hyr ut sin lägenhet är om man behöver tillstånd först. Bor man i en hyresrätt behöver man alltid tillstånd från hyresvärden för att hyra ut i andra hand, även om det bara är under ett dygn. Bor man i bostadsrätt är det mer oklart, men vill man vara säker på att inte skapa osämja bland grannarna kan det vara bra att först ta upp det med bostadsrättsföreningens styrelse.

Fördelen med att hyra en lägenhet när man åker på semester är att man får tillgång till ett kök och en balkong, och får en mer personlig kontakt med sin värd. Om du ändå föredrar mer traditionella hotell, och ska resa till Smögen, kan du läsa allt om hotell i Smögen på Hotellsmögen.se.

 

 
 
 
 
 
 
 
erudito