Köpa lägenhet utomlands

Att genomföra ett fastighetsköp kan vara nog så krångligt i Sverige, och det är inte för inte som vi i de allra flesta fall tar hjälp av en mäklare vid försäljning eller köp av lägenhet – vi vill ju vara säkra på att allt har gått rätt till. Desto större anledning finns det alltså att anlita en mäklare som hjälp när man ska köpa lägenhet i ett annat land, där lagarna och reglerna kring husköp kan skilja sig mycket från de som gäller i Sverige.portugal-532581_1280

Något man måste bestämma sig för innan man börjar leta lägenheter är så klart i vilket land man vill köpa sin nya bostad. Svaret på den frågan är kanske inte så självklart som man skulle kunna tro, eftersom vissa i den här frågan går på förnuft, och andra på känsla. Om man har varit på semester i ett land och blivit kär i just det landet, just den staden man var i, är det sannolikt att man vill söka sig tillbaka dit. Andra resonerar kanske mer logiskt och söker sig till det land där priserna är som lägst. Många svenskar passade till exempel på att investera i en ny bostad i Spanien under de år då den ekonomiska krisen var som värst där, och huspriserna rasade.

Något man måste ha i åtanke när man ska köpa en lägenhet utomlands är hur man ställer sig till gasledningar i huset. I Sverige är till exempel en elektrisk varmvattenberedare ett effektivt sätt att få varmvatten i våra hem. I många andra länder som vi svenskar gärna besöker, till exempel Spanien och Portugal, är elen dock betydligt dyrare än i Sverige. Det gör att man i dessa länder ofta använder sig av gas för att värma upp vatten och luft i lägenheterna, vilket kan vara ovant för en svensk.

Det är också viktigt att lägga upp en budget inför husköpet, så att du själv och mäklaren vet vilka ramar ni kan hålla er inom. Du måste räkna med kostnader utöver själva priset på lägenheten, till exempel administrativ och juridisk hjälp i landet, skatter, anslutningsavgifter och annat. Det kan kräva en hel del jobb och ihärdighet för att genomföra ett lägenhetsköp utomlands, men om du har bestämt dig kommer du att lyckas, och du kommer med största sannolikhet tycka att det var värt det.

 
 
 
 
 
 
 
erudito