Öka värdet på ditt hus med en renovering

Insatser som gör ett hus mer attraktivt för köpare höjer i regel dess värde. Renoveringar kostar dock pengar och ibland är det inte säkert att prisökningen överstiger vad man betalat för renoveringen. Mäklare brukar dock säga att det lönar sig att höja nivån på ytskikt och kanske vitvaror när det gäller lägenheter i attraktiva lägen. Bor man i hus kan man istället fundera på att göra insatser i trädgården och på att lägga till carport om en sådan saknas, en bastu, ett växthus eller kanske en altan. Vad som höjer värdet beror alltså på vad det handlar om för typ av objekt.

Vilka insatser lönar sig?

Olika avdrag kan göra husägandet lättare och billigare, det gäller inte minst vid renovering. Att kunna renovera till låg kostnad, kanske genom att utföra vissa moment på egen hand, är en av nycklarna till att gå med vinst på renoveringen. De flesta husköpare har en checklista som är ganska förutsägbar. De tittar noga på kök, badrum och beaktar husets värmesystem. De försäkrar sig om att det inte finns några allvarliga brister som kanske orsakat problem med fukt. I en lägenhet kan ett fräscht badrum innebära att objektet står sig mycket bättre i konkurrens med andra objekt och att budgivning stannar på en högre nivå.

När ska man vara försiktig med renovering?

En fastighet som är i riktigt dåligt skick kan vara attraktiv för köpare som själva vill sätta sin prägel på boendet. Är köket dåligt kan man kanske räkna med att köparen kommer att vilja byta skåp och vitvaror. Att i det läget, lite snabbt, måla om de gamla skåpen, lönar sig förmodligen inte. Kulturhistoriskt intressanta fastigheter ska man heller inte ge sig på att renovera om man inte vet precis vad man håller på med. I det fallet kan en modernisering faktiskt sänka värdet på bostaden. På marknader där fastigheter redan står osålda är det heller inte säkert att renoveringar betalar sig lika bra som där efterfrågan är stor.

 
 
 
 
 
 
 
erudito