Renovera inför försäljning

När man ska sälja sitt hus eller sin lägenhet uppstår nästan alltid frågan om man bör göra några uppfräschningar eller renoveringar inför visning och försäljning. Dilemmat är naturligtvis att försöka uppskatta vad som är värt pengarna och inte, det vill säga vad som höjer bostadens värde tillräckligt. Till sin hjälp kan man ta den mäklare man anlitat, eller så kan man ta till sig några av tipsen här nedan.

Något som man alltid kan göra inför en försäljning, som höjer intrycket enormt med små medel och som därför alltid lönar sig, är att fixa till diverse småskavanker som har uppstått genom slitage. Det kan till exempel vara några trasiga takpannor, en reva i tapeten eller rispor i lister eller i färgen på väggen. Är väggarna mycket slitna eller blekta kan det också vara värt att renovera ytskikten helt, det vill säga måla om eller tapetsera om väggarna.roll-1034914_640

En större renovering som ofta lönar sig trots att den är kostsam är en badrumsrenovering. Detta eftersom en köpare sällan vill ta sig an en så pass stor renovering direkt efter köp. Renoveringen kan bli billigare om du väljer att köpa kakel, toalettstol, badkar och annat online, till exempel på Swedmart.se. Annars är tumregeln att större renoveringar endast lönar sig i bostäder som ligger i dyra områden.

En annan relativt enkel åtgärd som kan göra stor skillnad för bostadens intryck är att renovera köket med enkla medel. Det kan till exempel räcka med att byta ut luckor och knoppar, och eventuellt bänkskivan. Det man dock ska tänka på är att inte modernisera i onödan; om man sätter in supermoderna luckor i ett hus som annars andas 1960-tal eller 1970-tal kan det kännas malplacerat och dra ner intrycket istället för att höja det.

Detsamma gäller om man väljer för starka färger eller udda tapeter. Det går naturligtvis bra att renovera enligt sin personliga stil om man planerar att bo kvar i huset i flera år, men inför en försäljning bör man satsa på neutrala färger som låter köparen föreställa sig sina egna möbler i hemmet.

Slutligen bör du inte renovera något överhuvudtaget om du ska sälja ett hus som är ett renoveringsobjekt. Köparna till ett sådant objekt köper det sannolikt just för att de själva vill bestämma hur de vill ha det när de renoverar, vilket gör att eventuella renoveringar som du gör är helt i onödan och snarare stjälper än hjälper.