Saker att tänka på innan du hyr ut din lägenhet

Ska du resa bort en längre tid eller kanske prova på sambolivet ett tag? Det finns olika anledningar till varför du kan behöva hyra ut dit lägenhet i andra hand, och det finns alltid gott om människor som söker en tillfällig plats att bo. På grund av bostadsbristen i storstäder kan det finnas en hel mängd aspiranter på just din lägenhet oavsett om du vill hyra ut den en kortare eller längre tid. Därför är det alltid viktigt att du är noggrann med vem som får hyra den. Skulle något gå fel så är det du som är ansvarig gentemot hyresvärden.

Hyra ut för en kort tid

Det finns många olika sätt att hyra ut lägenheten på, och det är också skillnad i avtal för en som hyr lägenhet och en som har köpt sin. Airbnb är en populär men kontroversiell tjänst som fler och fler nyttjar både för att hyra ut och hyra semesterboende. Detta kan vara en lagom lösning om du har ett extra rum, eller kanske pendlar och är borta flera dagar i rad regelbundet. Genom Airbnb kan du hyra ut till personer med referenser och få betalningen i förtid, oftast handlar det om att hyra ut några dagar. Anledningen till kontroverser runt om Europa beror på att hyresvärden tjänar svarta pengar samtidigt som hotellen förlorar gäster.

Vid längre perioder

Om du ska vara borta ett år eller kanske vill bo provsambo ett tag har du också rätt att hyra ut ditt förstahandskontrakt till valfri person. En aspekt som kan vara aktuell att kolla upp är om det finns möjlighet för personen som hyr i andrahand att sedan få ta över kontraktet om allt skulle gå bra. Detta kan göra din lägenhet extra attraktiv och vara en garant att personen sköter sig. Det är såklart också alltid enklare att hyra ut till någon man känner eller någon som man har anknytning till, men välj gärna mellan flera aspiranter innan du bestämmer dig.