Få råd med det boende du drömmer om

Oavsett om du drömmer om att äntligen flytta hemifrån eller om du redan har ett eget boende och vill flytta till något bättre gäller det att ha gått igenom din ekonomi. Budget och spartips låter tråkigt i mångas öron men faktum är att bra kontroll över privatekonomin gör att du kan få råd med det boende du drömmer om.

Spara pengar

Börja med att gå igenom ditt kontoutdrag från banken för de senaste månaderna och för in inköpen under olika kategorier i ett budgetformulär. Du kan antingen använda ett dokument i datorn eller papper och penna. Exempel på olika kategorier är boende, transport, mat, kläder och nöjen. Många brukar bli förvånade över hur mycket pengar som går åt på småsaker, till exempel kaffe på stan, godis eller uteluncher. När du har svart på vitt vilka kostnader du har är det enkelt att börja spara in på det mest onödiga. Ta med lunchlåda till jobbet och hoppa över några hämtkaffe i veckan för att komma igång med att spara. Du kan även få ned dina kostnader genom att se över leverantörer av till exempel hemförsäkring, bredband, mobil och el. Genom att byta till ett elbolag, som till exempel Elbolaget Göta Energi , med lägre elpriser och en bra kundtjänst, där du kan få tips och råd på hur du sänker din elkostnad, sparar du pengar varje månad på ett enkelt sätt.

Välja bostad

När du har har en bra översikt över din ekonomi är nästa steg att undersöka marknaden för bostäder. Fundera över var du vill bo någonstans, hur stort det ska vara och hur mycket du maximalt klarar av att betala i boendekostnad varje månad. Använd dig gärna av någon av bankernas gratistjänster på nätet där du beräknar vilken ungefärlig summa du får låna med din nuvarande inkomst. Många banker vill att du ska klara av att betala en mycket högre ränta på bolånet än dagens ränta om räntan skulle stiga i framtiden.

När du väljer bostad gäller det att vara öppen för olika typer av lösningar och inte låsa fast dig vid ett visst boende. En lägenhet med få rum kan till exempel få ett extra rum genom en innervägg och en liten lägenhet känns större med smarta förvaringslösningar. Tänk igenom vad som är absolut viktigast för dig med ditt boende. Vill du ha gångavstånd till jobbet eller uteställen? Vill du ha lugn och ro och natur runt knuten? Tycker du om att påta i jorden och därför vill ha ett hus eller en lägenhet med uteplats? Läget på ditt boende är det som är omöjligt att ändra i efterhand vilket gör att platsen där du bor brukar vara viktigast vid bostadsvalet.