Townhouses

Ursprungligen användes begreppet townhouse om en adelsmans bostad i staden i motsats till dennes lantegendom. Det var från England och på Irland som idén om townhouses kom.

I Sverige, i våra dagar används beteckningen townhouse om villaliknande byggnader i tät stadsmiljö. Särskilt kännetecknande för den här formen av byggnad är att de uppfördes för att fungera som bostad för en enskild familj. Ett townhouse kan vara friliggande, som de vackra byggnaderna i Diplomatstaden, eller sammanlänkade som på Danderydsgatan, båda i Stockholm.

I Stockholms innerstad exempel på både sammanbyggda townhouses och fristående byggnader.

 

Lärkstaden
På Östermalm, i Stockholms innerstad ligger Lärkstaden även kallad Lärkstan. Namnet kommer från det tidigare kvarteret Lärkan som fanns i området. En något annorlunda förklaring till områdets namn är att namnet skulle ha kommit från stockholmsslangordet berglärka som kort och gott betyder prostituerad. Berglärkorna skulle ha lockat till sig de hemvändande bönderna som kom från Roslagen efter det att de varit på marknad i staden och sålt sina varor.

Det är den norra delen av Lärkstan som är bebyggd med främst sammanbyggda townhouses och som därmed har den speciella karaktären av en villastad. Numera återfinns ambassader och kontor i området och endast få townhouses utnyttjas enfamiljshus.

 

Tysta gatan
Mellan Karlavägen och Lützengatan på Östermalm i Stockholm finner man Tysta gatan. Även på den här exklusiva adressen finner man sammanbyggda townhouses byggda under 1910- och 20-talen. Gatsträckningen är 120 meter lång och gatan är stenbelagd. Numera är byggnaderna flerfamiljshus bestående av antingen hyresrätter eller bostadsrätter.Townhouses 1

 

Elimkyrkan blir ett townhouse
Ingen mindre än allas Zlatan Ibrahimovic bygger om Elimkyrkan till ett exklusivt townhouse. Elimkyrkan är belägen på Östermalm, norr om Karlavägen.

 

Skinnarviksringen
På Södermalm i Stockholm finns också sina palatsliknande townhouses på adressen Skinnarviksringen. En halvcirkelformad gata som är 400 meter lång gata som sträcker sig norrut från Lundagatans östra till dess västra del.

Skinnarviksringens townhouses är fristående byggnader och vackert belägna med utsikt över Riddarfjärden. Fullständigt unikt för stadsdelen Södermalm.

 

Oavsett man bor i ett palatsliknande townhouse som blivit ombyggt till ett flerfamiljshus eller man arbetar för en utländsk beskickning kan markiser behöva sättas upp som ger skydd och svalka på ett behagligt sätt under heta sommardagar.